Calcul de la génération d’entropie dans un moteur irréversible à échanges thermiques isothermes à l’aide de la thermodynamique à vitesse finie et de la méthode directe

Autor/autori: Stoian PETRESCU, Michel FEIDT, Monica COSTEA, Camelia PETRE, Nicolae BORIARU

Rezumat: Lucrarea prezinta calculul generarii de entropie intr-un ciclu motor ireversibil cu schimburile de caldura izoterme. Studiul se bazeaza pe dezvoltarile recente ale Metodei Directe si Termodinamicii cu Viteza Finita. Expresia principiului intii al Termodinamicii pentru procese cu viteza finita contine principalele surse de ireversibilitati interne (viteza finita a pistonului/gazului sau vaporilor, frecarea, laminarea in conducte). Aceasta este utilizata aici pentru a obtine ecuatiile analitice ale schimburilor energetice, iar apoi expresiile ce permit calculul generarii de entropie interna sub o forma ce depinde de viteza pistonului, dar si de alti parametri ca de exemplu temperatura agentului, raportul de comprimare/destindere, debitul masic si proprietatile agentului la nivelul fiecarui proces din ciclu. De asemenea, este obtinuta o expresie analitica a generarii de entropie interna pentru acest tip de ciclu ireversibil. Importanta acestei relatii este prezentata prin comparatie cu propunerile existente in literatura.

Cuvinte cheie: generare de entropie / procese cu viteza finita / ciclu ireversibil de tip Carnot / Metoda Directa / ireversibilitati interne.

 

DOWNLOAD PDF